» Determinarea substanțelor nocive in concentrații foarte mici - RoHS

Determinarea substanțelor nocive in concentrații foarte mici - RoHS


Este esențial ca producătorii și distribuitorii multor produse să poată detecta substanțele nocive. Diverse reglementări, precum RoHS (Restriction of Substances Hazardous), DIN EN 71 (Standardul pentru siguranța jucăriilor) și CPSIA (Legea privind îmbunătățirea siguranței produselor pentru consumatori), precizează valorile maxime admise, în special pentru metalele grele.

De exemplu, RoHS limitează concentrațiile de plumb (Pb), mercur (Hg), crom hexavalent (CrVI) și compușii de brom (PBB, PBDE) la 1000 ppm, în timp ce limita pentru cadmiu (Cd) este de numai 100 ppm.

Instrumentele de fluorescență cu raze X cu detectoare de derivație din siliciu, cum ar fi FISCHERSCOPE® X-RAY XDV®-SDD, sunt deosebit de potrivite pentru determinarea nedistructivă si ușoară a acestor substanțe nocive într-o gamă largă de produse.

Figura 1: FISCHERSCOPE® X-RAY XDV®-SDD

 

Plastic

Aluminiu/Ceramica Alama Otel Aliaje de lipire
2 ppm 6 ppm 50 ppm 30 ppm 60 ppm
Izolatia cablurilor , PCB-uri Carcase,
Componente SMD
Contacte, mufe Carcase Puncte de lipire,
mostrele salvate

       Limitele admise:

  • RoHS: 1000ppm
  • DIN EN 71: 90ppm
  • CPSIA: 100ppm

Tabel 1: Limitele de detecție a Pb în diferite materiale / componente măsurate utilizând FISCHERSCOPE® X-RAY XDV®-SDD în comparație cu valorile limită ale diferitelor reglementări.
 

Softul WinFTM®, programul de analiză al FISCHER, include un mod special dezvoltat pentru analiza RoHS care oferă o evaluare automată a aderării la valorile limită admise.
Astfel, respectarea cerințelor legale poate fi verificată rapid, cu timpi de măsurare tipici de 60-300 secunde.

Tabelul 1 ilustrează limitele de detectie pentru Pb în diverse materiale utilizând metoda fluorescenței cu raze X. În timp ce măsurarea directă este posibilă pentru Pb, pentru Cr și Br pot fi determinate numai concentrațiile totale - nu concentrațiile exacte ale compușilor dăunători -. Conformitatea se stabilește atunci când concentrația totală este sub valorile limită, altfel trebuie utilizate metode suplimentare de analiză. Limitele de detectare necesare pot fi, de asemenea, îndeplinite și pentru alte metale grele cum ar fi: Cd, Hg, As și Ba.

Reprezentantul local al FISCHER vă va ajuta cu placere să alegeți un instrument de fluorescență cu raze X potrivit pentru măsurarea concentrațiilor foarte mici de substanțe nocive - FISCHERSCOPE® X-RAY XDV®-SDD, XAN® 150 cu detector SDD sau XDAL ® cu detector PIN.