» Anodizarea

Anodizarea

ANODIZAREA

Aluminiul anodizat este utilizat în numeroase aplicații. De exemplu, aluminiul anodizat dur este utilizat pentru protecția suprafeței în industria auto. Scopul anodizarii este întotdeauna creșterea rezistenței aluminiului sau a aliajelor de aluminiu, în timp ce se stabilesc si diferente vizuale. FISCHER oferă o serie de tehnici de măsurare pentru a examina în mod fiabil toate cerințele de calitate.


Note de aplicatii
- Caracteristicile mecanice ale acoperirilor anodizate
În industria auto reducerea greutății și reducerea consumului de combustibil asociate, sunt o prioritate, motiv pentru care sunt utilizate materiale ușoare precum aluminiul. Pentru a rezista la eforturi mecanice, aceste componente mai moi trebuie să fie rezistente la uzură. Din acest motiv, anodizarea dura (tip III) devine din ce în ce mai frecventă.
În timp ce acoperirile anodizate dure au de obicei o grosime de 30-80 µm, unele acoperiri sunt doar câțiva µm ! Pentru aceste acoperiri, sistemele convenționale de măsurare a durității care se bazează pe evaluarea optică a indentării (de exemplu metoda Vickers) ating limitele capacității lor. O metodă mult mai potrivită este testul prin indentare instrumentata, care poate fi aplicata pentru a măsura nu numai duritatea din punct de vedere al deformării plastice (HV), dar și pentru a evalua alte caracteristici care determină calitatea materialelor. Folosind testul cu indentare instrumentat se pot analiza chiar și acoperiri anodizate foarte subțiri fără a risca sa avem influența a materialului din substrat.
Pentru astfel de aplicații tehnice, acoperirile anodizate dure trebuie să aibă o duritate constantă de 400-600 HV pe întreaga secțiune. Acoperirile moi anodizate pentru aplicații decorative au o duritate de aproximativ 200-400 HV, care este atinsă la câteva sute de nm sub suprafață.

FISCHERSCOPE® HM2000 cu modul ESP (Enhanced Stiffness Procedure) este capabil să determine proprietățile mecanice precum duritatea Vickers sau modulul de indentare elastică dependent de adâncime.

Imaginile 1a si b prezintă duritatea Vickers - HV (calculata din duritatea de indentare HIT) și modulul de indentare EIT a două acoperiri: o acoperire anodizată dură (480 HV) cu 11 µm grosime (prezentată în roșu) și o acoperire anodizată moale de 14 grosime µm (prezentată în albastru). Abateria standard mai mare pentru acoperirea anodizată tare provine de la rugozitatea suprafeței sale.

Fig.1a: date derivate din duritatea Vickers (HV) a unui strat anodizat dur (roșu) și un strat anodizat moale (albastru)
 

Fig.1b: modulul de indentare (EIT) al stratului anodizat dur (roșu) și al unui strat anodizat moale (albastru)

În figura 1a se vede clar duritatea consistentă a acoperirii anodizate și duritatea crescândă a acoperirii anodizate mai moale, care prezintă, de asemenea, o elasticitate mai mică (figura 1b, modul de indentare). Pe acoperirea anodizată dura, elasticitatea scade pe măsură ce se apropie de substrat.

FISCHERSCOPE® HM2000 este potrivit pentru determinarea precisă a caracteristicilor mecanice ale acoperirilor anodizate subțiri.  Pe lângă duritate, alți parametri, cum ar fi caracteristicile plastice sau elastice ale materialului, pot fi masurate cu exactitate. Vă rugăm să contactați reprezentantul local FISCHER pentru informații suplimentare.